Veelgestelde vragen
• Wat is Millboard?
• Is Millboard echt hét alternatief voor hout, composiet of bamboe?
• Waarom ziet Millboard er zo echt uit?
• Worden de planken van Millboard glad?
• Op welke ondergrond kan ik Millboard leggen?
• Welke tussenafstand wordt aangeraden voor de onderliggers?
• Hoe wordt een Millboard vloer bevestigd?
• Hoe onderhoud ik Millboard?
• Is het nodig de planken te behandelen met beits, lak of olie?
• Is Millboard krasbestendig?
• Hoe komt het dat er na een regenbui bolletjes op de planken blijven liggen?
• Hoe kunnen de randen worden afgewerkt?
• Hoe zit het met de kleurvastheid en UV-bestendigheid van Millboard?
• In hoeverre is Millboard winterhard en is het bestand tegen vorst, sneeuw en ijs?
• Wat zijn de toleranties van de Millboard-planken?
• Kan ik een voorbeeld van de planken aanvragen?
• Kunnen de planken ook worden gebruikt voor andere toepassingen?
• Kan Millboard net als echt hout worden verwerkt?
• Wat is de garantie op Millboard?
• Alles is geïnstalleerd, maar toch lijken de planken glad, hoe komt dit?
• Waarom is Millboard duurder dan echt hout, composiet of bamboe?
• Waar kan ik Millboard bezichtigen?
• En als ik nu nog meer vragen heb?
Wat is AlterWood?
AlterWood is verdeler van Millboard in België. Wij leveren aan particulieren, hoveniers, aannemers, bouwbedrijven, architecten, ontwerpers, groothandels, etc. We bezorgen onze producten door heel België en ook Nederland. Dat kan tot de voordeur van uw woning of op de bouwplaats van uw (zakelijke) project. Meer informatie over AlterWood vindt u op de pagina Over ons.
Wat is Millboard?
Millboard is een 'premium outdoor flooring' merk dat de meest natuurgetrouwe volkunststof terras- en gevelplanken ter wereld produceert. De planken kennen een veelzijdigheid aan toepassingen. Naast vloeren en gevels wordt Millboard ook gebruikt voor bankjes, loungesets, tafels, plantenbakken, etc. Millboard is vrijwel onderhoudsvrij (onderhoudsarm) en daarmee hét alternatief voor tuinhout, hardhout, steigerhout, composiet en bamboe. De buitenruimte was nog nooit zó mooi!
Is Millboard echt hét alternatief voor hout, composiet of bamboe?
Ja, de combinatie van de beste eigenschappen resulteren in dit unieke product. Millboard is 100% houtvrij, waardoor eco-vriendelijk, rotvrij en het splintert niet. Daarnaast geeft de unieke Lastane™ toplaag het product de beste antislip eigenschappen, is het uv-bestendig, alg afstotend en garandeert het een razendsnelle montage met de zogenaamde 'lost head fixing'. Wij zijn zo zeker van de kwaliteit dat u maar liefst 25 jaar garantie krijgt op onze producten.
Waarom ziet Millboard er zo echt uit?
Dit komt door de unieke Lastane™ toplaag. Deze toplaag is gegoten in een mal van een echte eiken plank en daarna met de hand nabewerkt. Dit maakt elke plank, ondanks de toch al minimale herhaling, uniek! Deze exacte kopie is daardoor de meest natuurgetrouwe vorm van composiet die momenteel verkrijgbaar is. Aangezien er vele verschillende mallen gebruikt worden, zal het terugkerend patroon minimaal zijn. Op deze manier zal Millboard zorgen voor de meest natuurlijke uitstraling voor uw buitenruimte.
Worden de planken van Millboard glad?
Absoluut niet! In overeenstemming met verschillende testresultaten scoort Millboard hoog in diverse antislip tests. Het blijkt dat de planken in zelfs de meest (extreem) natte omstandigheden slipgevaar voorkomen! Daarnaast is de toplaag gegoten waardoor het werkt als een 'sealer'. Alg krijgt hierdoor geen kans zich af te zetten op het materiaal waardoor gladheid uitgesloten is. De antislipwaarde staat gelijk aan klasse R12 waardoor Millboard ook in openbare gelegenheden kan worden toegepast.
Op welke ondergrond kan ik Millboard leggen?
Zorg altijd voor een stabiele en stevige ondergrond om mogelijke verzakkingen te voorkomen. Een bestaand (waterpas) terras is een ideale basis om de onderliggers op neer te leggen. Ook een zandbed van minimaal 10 centimeter is een ideale ondergrond. Als dit reeds in uw tuin aanwezig is of u kunt dit gemakkelijk realiseren legt u hier dan een aantal (beton)tegels waterpas op neer als basis. De onderliggers komen hier vervolgens dwars op te liggen. Een antiworteldoek is hierbij optioneel. Bij een instabiele ondergrond dienen er palen de grond ingeslagen te worden die een stevige fundering garanderen. Er zijn op verzoek speciale kunststof palen leverbaar die afgepunt zijn en daarmee de ideale oplossing zijn voor instabiele ondergronden zoals veen. Natuurlijk zijn er vele andere ondergronden te bedenken waarop de vloer goed tot zijn recht zal komen.
Welke tussenafstand wordt aangeraden voor de onderliggers?
Voor normaal thuisgebruik wordt aanbevolen de hart-op-hart afstand van de onderliggers voor de onderbouw op 40 centimeter te leggen. Voor commercieel of openbaar gebruik wordt een hartafstand van 30 centimeter aanbevolen. Houdt u rekening met het feit dat kops aansluitende planken beiden de helft van een onderligger raken, dit om de stevigheid van de vloer te garanderen. Voor het bevestigen van een vloer onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de onderliggers wordt een hart op hart afstand van 30 centimeter aanbevolen, terwijl voor commercieel of openbaar gebruik 24 centimeter nodig is. Voor meer informatie betreft de tussenafstand en montage wordt verwezen naar de installatiehandleiding.
Hoe wordt Millboard bevestigd?
Voor een perfecte montage worden de ‘Durafix’ RVS-schroeven gebruikt. Door de speciale Lastane™ toplaag hoeft er niet te worden voorgeboord en hoeven er ook geen schroeven te worden verzonken. Het zorgt ervoor dat bij het vastschroeven de Lastane™ toplaag zichzelf weer over de schroef heen sluit en deze nauwelijks zichtbaar blijft (de zogenaamde 'verzonken kop' bevestiging).
Hoe onderhoud ik Millboard?
De Lastane™ toplaag van Millboard is vervaardigd uit een niet-poreus materiaal, dat bestand is tegen vlekken en groei van algen. Uw vlonder, terras, balkon zal dan ook nooit glad worden! Gebruik ter reiniging in ieder geval geen chemische stoffen, schurende reinigingsmiddelen, oplosmiddelen, wax, olie of andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Deze kunnen schade aan de toplaag van de planken veroorzaken waardoor uw garantie vervalt. Doordat de structuur van het oppervlak niet-poreus is, kan het vuil eenvoudig verwijderd worden met een borstel of bezem en wat water (eventueel met zeepsop). Reiniging met een hogedrukreiniger is ook mogelijk, maar zorg daarbij wel voor voldoende afstand van de spuitlans tot de plank.Is het nodig de planken te behandelen met beits, lak of olie?
Nee, een behandeling met beits, lak of olie is niet nodig. De planken hebben van zichzelf een unieke gesealde toplaag die ervoor zorgt dat uw Millboard vloer vrijwel onderhoudsvrij blijft. Dit bespaart u dus een jaarlijkse onderhoudsbeurt, terwijl u wel jarenlang geniet van de luxe uitstraling.
Is alle Millboard krasbestendig?
Ja, de unieke Lastane™ toplaag is krasbestendig onder normale gebruiksomstandigheden. Bij ondeugdelijk gebruik kunnen scherpe objecten zoals onbeschermde tafel- of stoelpoten of metalen bloembakken echter wel krassen veroorzaken. Wees voorzichtig met het verplaatsen van dit soort scherpe voorwerpen en gebruik bijvoorbeeld viltjes om dit tegen te gaan.
Hoe komt het dat er na een regenbui bolletjes op de planken blijven liggen?
Tijdens het productieproces wordt er een olie gebruikt om de planken hun unieke afwerking te geven. Na het verlaten van de fabriek blijft een dunne olielaag achter op de planken. Tot enkele weken na het leggen zal regenwater dan ook in bolletjes op de vloer blijven liggen. Dit is normaal en zal na enige tijd vanzelf verdwijnen.
Hoe kunnen de randen worden afgewerkt?
Daarvoor zijn speciale stapranden en kantplanken ontwikkeld. Randen, opstappen en trappen kunnen het beste voorzien worden van een staprand of kantplank in combinatie met een afwerkplank. Deze beschermen de uiteinden van een (verhoogd) terras of trap tegen overmatige slijtage. Stapranden zijn leverbaar in een afgeronde en rechte variant. Afhankelijk van uw situatie zijn zowel de stapranden als de afwerkplanken verkrijgbaar in een vaste of flexibele uitvoering. De flexibele uitvoeringen kunnen maximaal worden gebogen tot een minimale (convex) diameter van 1.20 meter. Voor het buigen van de stapranden en afwerkplanken is minimaal kamertemperatuur nodig. Hoe lager de temperatuur des te groter het risico op een breuk. Enige ontstane schade door het buigen bij lagere temperaturen geschiedt dan ook geheel op eigen risico. De flexibele stapranden en afwerkplanken kunnen het beste om de 30 centimeter worden vastgeschroefd. In verband met de stevigheid zorgt u ervoor dat het uiteinde van de staprand maximaal 25 millimeter over de afwerkplank uitsteekt.
Hoe zit het met de kleurvastheid en uv-bestendigheid van Millboard?
Diverse verkleuringstests wijzen uit dat Millboard stabiel is op het gebied van kleurvastheid. De kleurstellingen zijn zorgvuldig gekozen en met de hand afgewerkt zodat de vloer jarenlang een natuurlijk effect geeft. Uw garantie hierop is maar liefst 25 jaar! De kleuren worden vele malen langer behouden dan houten en bamboe vloeren alsook de meeste composieten. Aangeraden wordt om het benodigde oppervlakte voor uw buitenruimte in één keer te bestellen gezien er altijd kleine kleurverschillen tussen verschillende partijen zouden kunnen bestaan.
In hoeverre is Millboard winterhard en is het bestand tegen vorst, sneeuw en ijs?
Millboard is geheel vorstbestendig. Sneeuw en ijs kan zich in de winter vasthechten aan de toplaag, maar dit zal de planken niet beschadigen. Een lichte toepassing van (keuken)zout kan zonder problemen worden gebruikt om de vloer ijsvrij te maken. Toepassing van strooizout (ofwel steenzout) wordt afgeraden in verband met de schurende werking hiervan. In het voorjaar volstaat een schoonmaak met een bezem en water en zeep om het vuil van de winterperiode te verwijderen.
Wat zijn de toleranties van de Millboard-planken?
Doordat de toplaag van de planken wordt gevormd in mallen van echte eiken planken kan er een klein verschil zitten in de afmetingen per plank. Ook de druk van het schuim kan iets verschillen per plank wat tot kleine variaties kan leiden. Variaties om rekening mee te houden tijdens de installatie zijn als volgt: niet volledig haakse hoeken aan de uiteinden, taps aflopende uiteinden en planken die niet volledig recht zijn. Deze voor een leek op imperfecties lijkende kenmerken classificeren wij niet als zodanig. De kenmerken versterken juist de natuurgetrouwheid en onderbouwen het resultaat van een terras zoals de fabrikant het bedoeld heeft. Ondanks de variërende kenmerken worden de planken gekalibreerd om een zo consistent mogelijk profiel te behouden. De toegestane toleranties zijn: Breedte: ± 3 mm. Lengte: ± 5 mm. Dikte: ± 2 mm. De afmetingen van de Weathered Oak kunnen iets meer variëren omdat ze gevormd zijn van verweerd eiken.
Kan ik een voorbeeld van de planken aanvragen?
Jazeker! Om uw favoriete kleur in handen te krijgen kunt u bij ons een proefmonster aanvragen. Wie wil de unieke planken nu niet zien, voelen of gewoon even bij de favoriete tuinset houden? Er wordt een kleine vergoeding gevraagd voor de aanvraag hiervan, die u bij uw uiteindelijke bestelling uiteraard weer als korting verrekend krijgt. Zo kost een proefmonster u dus helemaal niets!
Kunnen de planken ook worden gebruikt voor andere toepassingen?
Ja, Millboard is zeer veelzijdig te gebruiken als hét alternatief van (tuin)hout of composiet. Ook op uw balkon of dakterras zal de uitstraling van Millboard goed tot zijn recht komen. Daarnaast kan het net als echt hout verwerkt worden tot gevelbekleding, schuttingen, trappen, plantenbakken, stoelen, (lounge)banken, enzovoorts. In openbaren gelegenheden is Millboard zelfs al toegepast als promenades, aanlegsteigers en bruggen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Kan Millboard net als echt hout worden verwerkt?
Ja, bij het zagen van de planken kan gewoon gebruik gemaakt worden van een normale (hout)zaag. Voor het mooiste resultaat wordt geadviseerd een afkortzaag (of verstekzaag) te gebruiken. Mocht het nodig zijn om randen of uitsparingen te zagen dan kan gebruik gemaakt worden van een normale handzaag of decoupeerzaag. Zorg altijd voor voldoende bescherming tijdens het zagen: draag een veiligheidsbril, stofmasker en eventueel handschoenen. De gezaagde kopse kanten van de planken kleuren anders dan de toplaag, dus voor het mooiste resultaat plaatst u de gezaagde kant op een minder zichtbare plaats. Mocht u toch gezaagde delen in het zicht plaatsen, dan is onze bijpassende verf een uitkomst en kleurt u de kopse kanten razendsnel exact weer als origineel.
Wat is de garantie op Millboard?
De kwaliteit van Millboard is hoog. Zo hoog dat u van maar liefst 25 jaar garantie kunt genieten. Dit verzekert u gedurende een lange periode dat planken niet zullen rotten, splijten, verkleuren of gaan werken. Uiteraard zult u na deze 25 jaar ook nog jarenlang van uw vloer kunnen genieten, de fabrikant stelt namelijk een verwachte levensduur van 25 jaar! Voor openbare gelegenheden en commerciële toepassingen geldt een fabrieksgarantie van vijf jaar. De voorwaarden van de garantiebepalingen vindt u terug op de garantiepagina.
Alles is geïnstalleerd, maar toch lijken de planken glad, hoe komt dit?
De planken worden gefabriceerd in mallen. Om de planken zonder beschadigingen uit deze mallen te halen wordt een smeermiddel gebruikt. Een deel van dit smeermiddel blijft op willekeurige wijze achter op de planken als een residu. Het residu zal na verloop van tijd vanzelf verdwijnen onder de weersinvloeden. Afhankelijk van het weer kan dit proces ongeveer 4-6 weken duren. U kunt het proces versnellen door de planken schoon te maken met water en zeep. Meermaals herhalen kan nodig zijn voor het gewenste resultaat
Waarom is Millboard duurder dan echt hout, bamboe of ander composiet?
De aanschaf van deze hoogwaardige kunststof vloer of gevel kan prijzig zijn waardoor men in eerste instantie neigt om voor een ander materiaal te kiezen. Een vergelijking gemaakt op puur de kosten is echter onvoldoende. Millboard is compleet anders dan verkrijgbare alternatieven en u betaalt voor de exceptionele kwaliteit en onderhoudsvrije eigenschappen. De prijs mag dan wel hoger zijn dan hardhout, plastic, bamboe of andere composieten, maar deze materialen halen simpelweg op geen enkele wijze de kwaliteit en duurzaamheid van Millboard. Millboard mag dan in aanschaf duurder zijn, het weegt op de lange termijn zeker op tegen de kosten die andere materialen met zich meebrengen. Voor dit soort alternatieven is onderhoud en vervanging na verloop van tijd noodzakelijk, terwijl Millboard onderhoudsvrij blijft; jarenlang!
U gunt uzelf toch ook die zo gewaardeerde vrije tijd door uw Millboard vloer niet constant te hoeven onderhouden? Als u kiest voor echt hout of bamboe dan zult u zichzelf elk jaar terugvinden op de knieën om uw geld en tijd te spenderen aan het lakken en beitsen van uw vloer om het verouderingsproces en verkleuring tegen te gaan, om vervolgens na een aantal jaar de boel in z’n geheel te moeten vervangen omdat het begint te rotten. De planken van Millboard zijn gemaakt van een polymeerhars en een mix van polyurethaan welke in tegenstelling tot echt hout zorgen voor een antislip toplaag waarop algen geen kans krijgen en het onderhoudsarm maakt. Het schoonvegen met een bezem en een klein sopje is het enige onderhoud wat ooit nodig zal zijn!
Kies ook voor Millboard, dat is met 25 jaar garantie zeker een slimme investering!
Waar kan ik Millboard bezichtigen?
We begrijpen dat onze website en de ontvangst van een proefmonster wellicht niet voldoende is om uw keuze voor ons product Millboard te maken. We hebben daarom in overeenstemming met een aantal partners ons product verwerkt in verschillende showrooms en showtuinen waar Millboard te bezichtigen is. U vindt deze zichtlocaties door heel België. Er is zo altijd wel een locatie (relatief) in de buurt om de natuurgetrouwheid en kwaliteit van Millboard zelf te ervaren.
En als ik nu nog meer vragen heb?
Mocht u nog meer vragen hebben of is er iets niet duidelijk, bel dan naar 0472 102 602, Whatsapp naar 0472 102 602 of mail naar [email protected]. Wij helpen u graag.